Bu gönül Senden ırak, Senden uzak kalamaz, Senden ayrı yaşayamaz. Ne güzel yaratmış Allah, ne güzel bu gönül evini... Bu gönül, Allah'ım, Sensiz olamaz.
Gönül deyip geçeriz; gönül dalgalı deniz... Gönlü boşlamaya gelmez. Diken de biter, gül de biter. Gönle değer verdin mi, gör gönülde neler biter...
Toprakta biten güller solar giderler. Gönülde biten güller ebedîdirler."
Gönül hep tazedir, gençtir, diridir. Gönül, âyine-i Samed'dir. Gönülde ikilik olmaz. Hem Allah hem de gayrısı olmaz. İki sevgi bir gönüle sığmaz. Gönül Allahsız olmaz.
Gönülden 'Allah Allah' demeyince, gönül, gönül olmaz. Allah için seven, gönülden sever. Gönülden seven, boşa sevmiş olmaz. Bunun dışında kalan aşk da yalan, söz de yalan, sevgi de yalan. Allah aşkıyla yanan yanmaz.
Gel gönül gidelim aşk ellerine Muradın yar ise bir tane yeter.
Turabî Bir gönüle Allah kâfidir, Allah yeter. Gönlün Allah'a aşkıdır gerçek olan. Beri gelsin gönülden Allah'ı anan, Allah'ın aşkıyla yanan, 'Allah' diye yanan. Gerisi yalan, gerisi yalan..
Allah'tan uzak ne varsa, hepsi yalan. Aşk da yalan, söz de yalan... Ey gönül! Ölmedinse uyan!... Yanacaksan O'nun aşkıyla yan.
Allah aşkıyla yanan yanmaz. Bil de ayıl, bil de uyan! Ey bu sırra ermeyen nefsim, sen derdine yan. 'Allah' de yan, Allah de uyan, 'Allah' de dayan...
Ağlar gönül, inler gönül ve arar. Gönlün yazı var, kışı var. Bir kararda kalmaz gönül. 'Allah' denince ayar olur, tamam olur gönül.
Onun içindir ki, gönül yıkan, onmaz. Gönül yıkmak değil, gönül yapmaktır hüner. Hünerlerin hüneri, Allah'ı gönülden sevmektir.
Ne bir dürüm ekmek var heybemde. Ne içecek suyum kana kana... Bir tutam umutla düştüm yollara, Bazan yürüyerek, bazan koşarak SANA geliyorum SANA Yalınayak...
Yollar uzadıkça yük ağırlaştı, Ateş düştü gönlümdeki harmana. Bıraktım ağrıyı, sızıyı bir yana; Hasretinle ıpıl ıpıl yanarak, SANA geliyorum SANA Bir avuç toprak...
Seyrettim uzaktan benliğimi ki, Et, kemik, kan değilmiş mânâ. Habibin hakkına, İsmin hakkına Af dilemek için ağlayarak, SANA geliyorum SANA Yâ HAKK..
Allah aşkıyla yanın. Allah aşkıyla yanan yanmaz.
Ey gönül! Eğer bir gün başına bir dert gelirse, dert ortağı bir dostun olduktan sonra hiç tasa etme. Dost, insana sıkıntılı gün için lâzımdır.
Yoksa ki iyilik ve ferahlık günü dost çok bulunur." Dost istersen Allah yeter. Allah diyen aldanmaz. Allah aşkıyla yanan yanmaz. "Allah dost, toprak post..."
Allah ile olunuz. Yolunuz, "Hamdım, piştim, yandım..." diyenlerin yolu olsun. Başkasıyla, gayrısıyla değil, Allah aşkıyla yanınız. Yanmaz Allah aşkıyla yanan, yanmaz.
Ne güzel der Yûnus Emre: "Ben gelmedim dâvâ için, Benim işim sevi için... Dost'un evi gönüllerdir Gönüller yapmaya geldim!.."