E-Kitap nedir?
E-Kitap - Elektronik kitap, geleneksel olarak basılan kitapların elektronik ortamdaki versiyonlarıdır.
Bu kitaplar çeşitli formatlarda olup uygun okuyucularla okunabilirler.
Avantajları, bu kitapları elektronik ortamda bulabilmek ve pek çok ortamda (
, palm vs.) bu kitaplara ulaşabilmektir.
Elinizde kitapların orjinalleri bulunmadığı sürece ebook hallerini bulundurmanızın yasal olmadığını da bilmeniz gerekiyor.
E-Kitap dosya türleri ve okuyucuları nelerdir?Aşağıdaki liste mevcut olarak kullanılan ebook dosya formatlarını ve hangi programlarla açılacaklarını göstermektedir.
TXT: Plain Text. Bütün text editörleri ile okuyabilirsiniz.
(TXT yada ASCII saf formatlanmamış yazıdır. Bu format resimleri linkleri göstermemesine rağmen her çeşit platformda çalışma garantisi vardır. )
RTF: Rich Text Format. MS Word (ve benzeri programlar) ile okuyabilirsiniz.
txt ve ASCII den bir adım ötesidir.saf yazıya formatlama kodları eklenmiş halidir. Bir çok kelime işlemci tarafından açılabilir
DOC: Word dosyası. MS Word (ve benzeri programlar) ile okuyabilirsiniz. Birçok insan e-booklarını Microsoft Word formatında saklar. Çünkü microsoft Word en popüler kelime işlemcidir. Word ile açılan bir DOC dosyası print edilebilir, kelime hataları taranabilir, değiştirilebilir, tekrar formatlanabilir, ve başka formatlarda kaydedilebilir. Bazı TXT ve ASCII dosyaları bile DOC uzantılı olabilir
PDF: Adobe Acrobat dosyası. Adobe Acrobat Reader veya Acrobat ebook Reader ile okuyabilirsiniz.
PDF (Portable Document Format) dosyaları Adobe firması tarafından piyasaya sürülmüştür. PDF dosyaları diğerlerine oranla daha çok yer kaplasada insan okunur gerçek kitabı okuyormuş hissine kapılmaktadır.Yeni Acrobat Readerlar ile kitapların içinde gömülü ses,dosya ve video çalıştırabilmektedir
LIT: MS Reader dosyası. Microsoft’un geliştirdiği okuyucu ve ebook formatı. Okumak için MS Reader’a ihtiyacınız var.
Microsoft Reader’ın LIT formatı düzenli formatlanmış bir biçimdir. Okuyucu bir safadan diğerine kolayca atlayabilir, arama yapabilir,fontun büyüklüğünü değiştirebilir. Ayrıca içinde bulunan hazır kütüphane ile kitaplar organize edilebilir. Kitaplar kopya korumalı olabilir yada olmayabilir.
Bu Formatın en büyük dez avantajı yazı bir kere LIT'e çevrildiğinde geri dönüşünün olmamasıdır.Microsoft Reader sadece Microsoft Windows ve Microsoft PocketPC'lerde çalışır. MacOS,Linux ve diğer işletim sistemleri bu kitapları kullanamaz.
HTML: HTML dosyası. Herhangi bir internet browser’ı ile okuyabilirsiniz.
basitliği, grafik bulundurabilme özelliği ve formatlanmış olması artıları iken bir sıkıştırma içermemesi eksisidir.
RB: Rocket Reader dosyası. Ayrı bir kitap formatı. Okuyucu olarak Rocket Reader kullanmalısınız.
PDB: Palm dosyaları. DOC Reader isimli programla oluyabilirsiniz.
PDB (Palm Database) formatı PeanutPress tarafından dağıtılan Peanut Reader ile başlamıştır. Format Palm formatı olmasına rağmen Windows, Macintosh, ve PocketPC versiyonlarıda bulunmaktadır.Okuyucu program ücretsiz olmasına rağmen bazı kitaplar kopya korumalıdır.
CHM: Dosya Çeşidi Kullanılan Program: Microsoft HTML Help
CHM (compiled HTML) dosyaları genelde Windows Programları için yardım dosyaları üretmekte kullanılırdı.ama son birkaç yılda e-book dağıtımı konusunda da popülerliği arttı. CHM dosyalarında arama yapılabilir, sıkıştırılabilir ve konulara ayrılabilir.
DJvu : Resmi Websitesi:
http://www.djvuzone.org/ Kullanılan Programlar: Internet Explorer, IrfanView
Resimlerin çok fazla sıkıştırılıp bir araya getirilmesinden oluşan bir formattır.Genelde Scan edilmiş kitaplar bu formatta bulunur.DJvu plugini ile Internet Explorerın içinden çalışır. Ayrıca IrfanView içinde plugini bulunmaktadır.
ZNO: Formatlanmış yazı vae grafik Genel İçerik: Dergi Resmi Websitesi:
http://www.zinio.comKullanılan Programlar: Zinio Reader Ücretli bir yayın olan ZNO dosyaları sadece Zinio şirketi tarafından dağıtılmaktadır.sayfa geçişleri ile insanda gerçek dergi okuma hissi yaratmaktadır