islamgezginleri
hos geldiniz lütfen üye olunuz

islamgezginleri
hos geldiniz lütfen üye olunuz

islamgezginleri
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

islamgezginleri

AnasayfaAnasayfa  KapıKapı  GaleriGaleri  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  
En son konular
» EN ESKİ VE EN GUVENİLİR
Aile içindeki uyumsuzluğa İslam kültürüyle bakış... Icon_minitimeCuma Şub. 10, 2017 9:51 am tarafından furkan54

» EN ESKİ VE EN GUVENİLİR
Aile içindeki uyumsuzluğa İslam kültürüyle bakış... Icon_minitimeCuma Şub. 10, 2017 9:49 am tarafından furkan54

» Allah Kötülüğü De İyiliği De Murad Eder
Aile içindeki uyumsuzluğa İslam kültürüyle bakış... Icon_minitimePaz Ocak 20, 2013 8:10 pm tarafından Selsebil

» Allah Her Şeyi Önceden Yazı İle Yaratır
Aile içindeki uyumsuzluğa İslam kültürüyle bakış... Icon_minitimePaz Ocak 20, 2013 8:09 pm tarafından Selsebil

» Nefsin mertebeleri
Aile içindeki uyumsuzluğa İslam kültürüyle bakış... Icon_minitimePaz Ocak 20, 2013 8:05 pm tarafından Selsebil

» İnsanda bir kemik hariç hepsi çürür
Aile içindeki uyumsuzluğa İslam kültürüyle bakış... Icon_minitimeÇarş. Ara. 26, 2012 8:41 pm tarafından Selsebil

» ----İnsan----
Aile içindeki uyumsuzluğa İslam kültürüyle bakış... Icon_minitimeÇarş. Ara. 26, 2012 8:21 pm tarafından Selsebil

» Kalbin Manevi Halleri
Aile içindeki uyumsuzluğa İslam kültürüyle bakış... Icon_minitimeÇarş. Ara. 26, 2012 7:58 pm tarafından Selsebil

Similar topics
Arama

Sonuç :

Rechercher çıkıntı araştırma
Kasım 2024
PtsiSalıÇarş.Perş.CumaC.tesiPaz
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
TakvimTakvim
ONLİNE HAC REHBERİ
3D MEKANLAR

Aile içindeki uyumsuzluğa İslam kültürüyle bakış...

YazarMesaj
güller
Gelişmiş üye
Gelişmiş üye
güller

Ruh Hali : Aile içindeki uyumsuzluğa İslam kültürüyle bakış... Sakin10
Lakap : güller
Rep Gücü : 1693

Aile içindeki uyumsuzluğa İslam kültürüyle bakış... Empty
MesajKonu: Aile içindeki uyumsuzluğa İslam kültürüyle bakış...   Aile içindeki uyumsuzluğa İslam kültürüyle bakış... Icon_minitimeSalı Ocak 05, 2010 2:21 pm

Aile içindeki uyumsuzlu?a ?slam kültürüyle bak??...

Soru: Evlili?imizin ilk devrelerinde yumu?ak huylu, ho?görülü bir bey olarak göründü bana. Fakat aradan geçen senelerden sonra öfkeli, sinirli bir bey var ?imdi kar??mda.
Bazen ben de ayn? ?ekilde öfkeli, sinirli kar??l?k veriyor, inceldi?i yerden kopsun, diyerek sesimi yükseltiyorum. Ama çocuklar?m?z?n gelece?ini dü?ününce sab?rl? olmam gerekti?ine de inan?yorum. ?u anda nas?l davranaca??m? bilemez haldeyim. Bu asabi mizaçl? beye kar?? nas?l davranmam? tavsiye edersiniz?
Cevap: Evlilikte ideal olan, taraflar?n birbirlerine kar?? asabi mizaçla muhatap olmalar? de?ildir. Tam aksine konu?arak, dan??arak birlikte karar vermeleri ideal oland?r.. Ne var ki ideal olan böyle olmakla beraber, ya?anan hayat hep böyle olmayabiliyor. Bazen bey, bazen de han?mefendi zamanla sab?rlar?n? a??nd?r?yor, tepkisel bir tavra girebiliyor, birbirlerine öfkeli, asabi mizaçl? muhatap olabiliyorlar..
??te böyle devrelerde aileyi, 'inceldi?i yerden kopsun' anlay??? kurtarmaz. Ama ?slam kültürüyle bak?? kurtarabilir.. Evet, aileyi ?slam kültürüyle bak?? kurtarabilir. Yeter ki aile hayat?na ?slam kültürüyle bak?? bilinsin ve benimsensin.. ?sterseniz sözü daha fazla uzatmamak için aile hayat?na ?slam kültürüyle bak??tan bir örnek verelim. ?slam kültürüyle bak?? aileyi nas?l kurtar?yor bir görelim.
Tabiin devrinde Basra'n?n asabi mizaçl? adam? ?mran bin Hattan, yumu?ak huylu bir han?mla evlenmi?ti. ?mran'? tan?yanlar, bu evlilik çok sürmez k?sa zamanda han?m?n ?ikâyetleri ayyuka ç?kar.. diye dü?ünüyorlard?. Ancak beklenen olmad?, han?m bu asabi mizaçl? beyle mutlu ?ekilde hayat?n? sürdürüyor, ?ikâyetçi olmuyordu.
Bir gün han?m?n bu sab?rl? halini dü?ünen beyi:
- Han?m dedi, sen ne kadar anlay??l? birisin? Benim gibi asabi mizaçl? biriyle ?ikâyetçi olmadan hayat?n? sürdürüyorsun. Do?rusu, senin gibi sab?rl? bir han?m nasip etti?i için Allah'a ne kadar ?ükretsem azd?r, diye dü?ünüyorum!.
Han?m?, beyinin bu takdir duygusunu, Allah'a ?ükretme ifadesiyle duyunca:
- Bey dedi, sen hiç üzülme. Sen öyle asabi mizaçl? birisin, ben de böyle sab?rl? mizaçta biriyim. Rabb'imiz ikimizi de böyle farkl? mizaçta yaratm??. ?unu unutma ki, kar?-kocan?n farkl? mizaçta olu?lar?, ikisinin de cennete gitmelerine sebeptir. Sonunda ikimizi de cennete götürecek bu hayattan neden ?ikâyetçi olay?m?.
Bu de?erlendirmeyi dinleyen bey:
- Han?m dedi, nas?l olacak da senin gibi sab?rl? bir han?m, benim gibi asabi mizaçl? biriyle ya?ad??? hayattan sonra birlikte cennete gidece?iz? ?öyle aç?klad? han?m, aile hayat?na bak???n?:
- Bak dedi, benim gibi sab?rl? bir han?m? nasip etti?i için sen Allah'a ?ükrediyorsun; ben de senin gibi asabi mizaçl? birini bana nasip etti?i için Rabb'imin takdirine isyan etmiyor sabrediyorum. Böylece sen ?ükrünün, ben de sabr?m?n kar??l???n? görece?iz bu hayat?n sonunda. ?ükredenle sabredenlerin gidece?i yere gitmeyi kazanm?? oluyoruz ikimiz de bu halimizle. Sonuç böyle olunca, ben neden mutlu olmayay?m seninle ya?ad???m aile hayat?ndan? Allah, adalet sahibidir. Benim sabr?m?n mükâfat?n? verecektir elbette. Onun için ebedi hayat?m? kazanma imtihan?md?r bu diyor, ?ikâyetçi olma ihtiyac? duymuyorum birlikteki hayat?m?zdan!."
Maneviyat büyükleri bu anlay??a, aile hayat?na ?slam kültürüyle bak??, diyorlar.
Demek ki, aile içindeki z?tla?malara böyle bak?l?r da 'inceldi?i yerden kopsun' deme yerine 'sabredersem hem yuvam? hem de ebedi hayat?m? kazan?r?m' diye dü?ünülürse, örnek al?nacak bir hayat olur bu. Yeter ki hayata böyle ?slam kültürüyle bak?? bahtiyarl???na ula??labilsin.
Görü?ümü soran han?mefendiye, hayata ?slam kültürüyle bak??tan bir örnek arz etmi? oldum. Dü?ünüp de?erlendirmesi size aittir. a.sahin@zaman.com.tr
zaman
AHMET ?AH?N
http://www.hakikatdamlalari.net/

Aile içindeki uyumsuzluğa İslam kültürüyle bakış...
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» DARUL İSLAM
» son din islam'a bekleriz
» İMÂN VE İSLÂM'IN FAZİLETİ