Alo 174' ü mutlaka arayın!
“Fırından ekmek aldınız, gramajından ya da hijyeninden endişe mi ettiniz, hemen Alo 174 Gıda Güvenliği hattını arayacaksınız.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Alo 174 Gıda Güvenliği hattına, hizmete girdiği 14 Şubat'tan bu yana 827 başvuru olduğunu ve bunlardan yüzde 85'inin çözüme kavuşturulduğunu bildirdi.
Vedat Mirmahmutoğulları, Tüketiciler Birliği Antalya Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. Bakanlığın 2009 yılını “gıda yılı” ilan ettiğini ve 14 Şubat'ta “Güvenilir Gıda-Sağlıklı Yaşam, Alo 174 Gıda Hattı”nın hayata geçirildiğini hatırlatan Mirmahmutoğulları, Devletin gıda güvenliği konusunda artık tüketiciyle işbirliği yaptığını belirtti. Mirmahmutoğulları şunları söyledi:
“Fırından ekmek aldınız, gramajından ya da hijyeninden endişe mi ettiniz, hemen Alo 174 Gıda Güvenliği hattını arayacaksınız. Alo 174'ün başında 24 saat ve 7 gün, yani her an 10 kişi var. Bu on kişi sizin şikayetinizi alıyor ve şikayet hangi ille ilgiliyse, o ilin müdürüne ve şube müdürüne hemen geçiyor. Aynı anda hem sayın Bakan'a geçiyor hem bana geçiyor. İl müdürlüğü şikayeti alıyor, denetimci gönderecekse gönderiyor. Analiz yapacaksa yapıyor. En geç 15 gün içerisinde şikayetçiye dönüyor. Eğer dönemeyecekse yine arıyor ve 'şu analiz yapılıyor ve bu analiz nedeniyle beklemek durumundasınız' diyor. Alo 174 Gıda Güvenliği hattının hizmete girdiği 14 Şubat'tan bu yana 827 başvuru oldu. Bunların yüzde 85'ine dönülerek gerekli işlemler yapıldı. Yüzde 15'inin de işlemleri devam ediyor.”
Başvurular hakkında da bilgi veren Mirmahmutoğulları, başvurulardan 582'sinin şikayet, 180'inin bilgi alma amaçlı, 21'inin gıda zehirlenme ihbarı, 15'inin teşekkür, 29'unun ise diğer konularla ilgili olduğunu bildirdi. Şikayetlerden 405'inin satış yeriyle, 88'inin üretim yeriyle, 63'ünün de toplu tüketimle ilgili olduğunu ifade eden Mirmahmutoğulları, “Şikayetçi kendisine verilen başvuru numarasıyla kendisi de internete girip, şikayetinin seyrini izleyebilir. Böylece tüketiciyi kontrolör yaptık? Fırıncı (Her ekmek alan beni denetliyor olabilir) diyecek. Bundan sonra üretebiliyorsa, artık standart dışı üretim yapsın” diye konuştu.
SERTİFİKALI TARIM DANIŞMANLIĞI
Müsteşar Vedat Mirmahmutoğulları, sertifikalı tarım danışmanlığı oluşturduklarını ve bin 700 danışmana sertifika verdiklerini belirterek, bu danışmanların üreticiyle birlikte güvenilir gıda konusunda sorumlu olacaklarını kaydetti.
Mirmahmutoğulları şöyle konuştu:
“Sertifikalı tarım danışmanları aynen yeminli mali müşavir gibi. Fakülteyi bitiren arkadaşlarımız önce kursa, sonra imtihana tabi tutuluyor. O imtihanda başarılı olanlara sertifika veriliyor. Mühendis ama, sertifika alma şartı var bu konuda istihdam edilebilmesi için. Gıda güvenliği için sorunun tarlada çözülmesi gerekiyor. bin 700 arkadaşımızı eğittik ve sertifikalarını verdik. Bütçeden de 27.7 trilyon para ayırdık. Geçiş döneminde üreticilere destek oluyoruz.”
Geçiş döneminin ardından çiftçilerin sertifikalı tarım danışmanlarıyla sözleşme imzalayacaklarını anlatan Mirmahmutoğulları, “Sözleşmede şu var: 'bu ziraat mühendisinin onayı olmadan bu işletmede gübre, ilaç kullanmayacağım, onayı olmadan hasat yapmayacağım.' Denetlemelerimizde standart dışı bir ürün bulursak hem danışmanın canı yanacak, sertifikası iptal olacak, hem de çiftçinin canı yanacak, desteklerden süresiz olarak yararlanamayacak ve tazminata mahkum olacak” dedi.
ZİRAİ İLAÇ BAYİLERİ
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Mirmahmutoğulları, “Zirai eczane” olarak nitelendirdiği, zirai ilaç bayilerini de disipline edeceklerini kaydetti. Halen ilkokul mezunlarının bile zirai ilaç bayisi açabildiklerine değinen Mirmahmutoğulları, yeni düzenlemeyle zirai ilaç bayilerinden, üniversite mezunu olma ve “zirai eczacılık” sınavında başarılı olma şartı isteneceğini bildirdi.
Çiftçi kayıt sisteminde, bütün üreticilerin toprak büyüklükleri ve ektikleri ürünlerin bilgisinin olacağını anlatan Mirmahmutoğulları, ilaçların reçeteye ve çiftçi kayıt sistemindeki bilgilere göre verileceğini ifade etti.
AA