güller Gelişmiş üye
Ruh Hali : Lakap : güller Rep Gücü : 1693 Nerden : Dünya misafirhanesinde yolcu.
| Konu: Köpeğin necisü'l-ayn oluşu nedendir?hikmeti nedir. Salı Ocak 26, 2010 1:22 pm | |
| Soru Köpek için söylenen; "Bu güzel ahlâkına binaen, insanlar arasında kendisine mübarek bir hayvan nazarıyla bakılmaya lâyık iken, maalesef, insanlar arasında mübarekiyet değil, necisü'l-ayn addedilmiştir." Köpeğin necis olmasının hikmeti nedir? | | | Cevabımız
Değerli Kardeşimiz;
"Arkadaş! Esbab ve vesaiti insan kucağına alıp yapışırsa, zillet ve hakarete sebep olur. Meselâ, kelp, bütün hayvanlar içerisinde birkaç sıfat-ı haseneyle muttasıftır ve o sıfatlarla iştihar etmiştir. Hattâ, sadakat ve vefâdarlığı darb-ı mesel olmuştur. Bu güzel ahlâkına binaen, insanlar arasında kendisine mübarek bir hayvan nazarıyla bakılmaya lâyık iken, maalesef, insanlar arasında mübarekiyet değil, necisü'l-ayn addedilmiştir. Tavuk, inek, kedi gibi sair hayvanlarda, insanların onlara yaptıkları ihsanlara karşı şükran hissi olmadığı halde, insanlarca aziz ve mübarek addedilmektedirler."
"Bunun esbabı ise, kelpte hırs marazı fazla olduğundan esbab-ı zahiriyeye öyle bir derece ihtimamla yapışır ki, Mün'im-i Hakikîden bütün bütün gafletine sebep olur. Binaenaleyh, vasıtayı müessir bilerek Müessir-i Hakikîden yaptığı gaflete ceza olarak necis hükmünü almıştır ki tâhir olsun. Çünkü hükümler, hadler, günahları affeder. Ve beynennâs tahkir darbesini, gaflete kefaret olarak yemiştir."
"Öteki hayvanlar ise, vesaiti bilmiyorlar ve esbaba o kadar kıymet vermiyorlar. Meselâ, kedi seni sever, tazarru eder-senden ihsanı alıncaya kadar. İhsanı aldıktan sonra öyle bir tavır alır ki, sanki aranızda muârefe yokmuş ve kendilerinde sana karşı şükran hissi de yoktur. Ancak Mün'im-i Hakikîye şükran hisleri vardır. Çünkü, fıtratları Sânii bilir ve lisan-ı halleriyle ibadetini yaparlar-şuur olsun, olmasın. Evet, kedinin mırmırları "Yâ Rahîm, yâ Rahîm, yâ Rahîm"dir."(1)Köpeğin necis sayılmasının kader noktasından en belirgin sebebi, köpeğin aşırı hırslı olması ve nimeti sebeplerden bilmesidir. Köpeğin sahibine şiddetle bağlanması ve ona sadakat göstermesi, aslında nimeti Allah’tan değil de o sahibi olan insandan bilmesindendir. Yani köpek aslında sahibine değil sahibinden gelecek nimete ilgi duyuyor, o nimete hırs gösterip perestiş ettiği için sahibine sadakat gösteriyor. Bu özelliğine ceza olarak da necis, yani pis damgasını yiyor. İslam hukukunda had cezaları günahı temizler.
Mesela, hırsızın dünyada had cezası olarak eli kesilse, ahirette o yaptığı günahtan kurtulur ve temizlenir. Köpek bu dünyada necis damgasını yiyerek, bu hırs ve nimetleri sebepten bilme kusurunu bir nevi temizlemiş oluyor.
Kedi, köpeğin aksine nimetleri sebeplerden değil Allah’tan biliyor, sebeplere sadece nimeti elde edene kadar değer veriyor. Nimeti ele geçirdi mi sebeplere hemen sırtını dönüyor; bu yüzden insanlar arasında nankör damgasını yemiş. Ama dinen temiz ve mübarek bir hayvan olarak kabul ediliyor.
Kedi şükrünü Allah’a yaparken köpek sahibine yapıyor, aralarında böyle ciddi bir fark var.
(1) bk. Mesnevî-i Nuriye, Katre. Selam ve dua ile... Sorularla Risale-i Nur Editör |
| |
|