Şeyhülislâm Yahya Efendinin vefâtı (1644) - Oflu Hâcı Dursun Efendinin vefâtı (1977) - II. Cemre suya düşmesi
[Gündüzün uzaması 3 dak. - Ezânî sâat 2 dakika geri alınır.]
Her kim namazdan sonra hemen Âyetelkürsî’yi okursa, Hak teâlâ, o kula her harfi için 40 sevap verir. Hadîs-i şerîf
ÂYET Bakara Sûresi
Medine'de inmiştir. 286 ayettir. Kur'an'ın en uzun süresidir. Adını, 67-71. ayetlerde yahudilere kesmeleri emredilen sığırdan alır. Yalnız 281.ayeti Veda Haccında Mekke'de inmiştir. İnanca, ahlaka, ve hayat nizamına dair hükümlerin önemli bir kısmı bu sürede yer almıştır.
226-Kadınlarından îlâ edenler (onlara yaklaşmamaya yemin edenler) için dört ay beklemek vardır. Eğer bu yeminlerinden dönerlerse, şüphesiz ki Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.
227-Yok eğer boşamaya karar vermişlerse, şüphesiz ki Allah söylediklerini işitir, kurduklarını bilir.
228-Boşanan kadınlar, kendi kendilerine üç adet süresi beklerler ve Allah'ın rahimlerinde yarattığını gizlemeleri, kendilerine helâl olmaz. Eğer Allah'a ve ahiret gününe inanıyorlarsa gizlemezler. Kocaları da, barışmak istedikleri takdirde o süre içersinde onları geri almaya daha layıktırlar. O kadınların, üzerlerindeki meşru hak gibi, kendilerinin de hakları vardır. Yalnız erkekler için, onların üzerinde bir derece vardır. Allah çok güçlüdür, hüküm ve hikmet sahibidir.
229- Boşamak (talak) iki defadır. Ondan sonrası ya iyilikle tutmak veya güzellikle salmaktır. Onlara verdiklerinizden bir şey almanız da size helâl olmaz. Ancak Allah'ın çizdiği hudutta duramayacaklarından korkmaları başka. Eğer siz de bunların, Allah'ın çizdiği hudutta duramayacaklarından korkarsanız, kadının, ayrılmak için hakkından vazgeçmesinde artık ikisine de günah yoktur. İşte bunlar, Allah'ın çizdiği hudududur. Sakın bunları aşmayın, Her kim Allah'ın hududunu aşarsa, işte onlar zalimlerdir.
230-Eğer kadını bir daha boşarsa, bundan sonra artık başka bir kocaya varıncaya kadar ona helâl olmaz. Eğer ikinci koca da onu boşarsa, Allah'ın hududunu sağlam tutacaklarını ümid ettikleri takdirde öncekilerin birbirlerine dönmelerinde her ikisine de günah yoktur. İşte bunlar, Allah'ın tayin ettiği hudududur. Bunları, bilen bir kavim için açıklıyor.
[/center]
Günün Hadisi
Hz.Peygamber ( s.a.v.) : 'İlim tahsili için sefere çıkan kimse, evine dönünceye kadar Allah yolundadır.'' buyurmuştur.
Günün Sözü
" Ağlamak istersen gözyaşı dökenlere acı. Merhamete nâil olmak istersen zayıflara merhamet et." Hz. Mevlâna (k.s.)
Günün Duası
Allah'ım, sonunda küfür olmayan iman ve yakin, dünya ve ahirette şerefini kazandıracak bir rahmet ihsan et. Allah'ım, bize bizimle günahlarımız arasında bir engel meydana getiren bir korku, cennete ulaştıracak bir itaat, dünya musibetlerim kolaylaştıracak bir inanç ver. Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala seyyidina Muhammedin ve sellim. Âmîn... Âmîn... Âmîn...
BİR NASİHAT "Kendin için susmayı ve az hareketi âdet edesin. Böylece sabır ve sebatını herkes bilsin. " (İmam-ı Âzam)
GÜNÜN KISASI
BENDEN İYİ GÖRÜYORSUN Adamın biri, ilk defa gittiği küçük bir kasabada şaşkın şaşkın gezindikten sonra yol kenarında duran bir arabanın yanına sokulmuş ve arka koltukta tek başına oturan çocuğa: - Buraların yabancısıyım, demiş. Parkın hemen yanıbaşındaki fırını arıyorum, çok yakın olduğunu söylediler.
Çocuk, arabanın penceresini iyice açtıktan sonra: - Ben de buraya ilk defa geliyorum, demiş. Ama sağ tarafa gitmeniz gerekiyor herhalde.
Adam, çocuğun da yabancı olmasına rağmen bunu nasıl anladığını sormuş ister istemez. Çocuk: -Ihlamur çiçeklerinin kokusunu duymuyor musunuz? diye gülümsemiş. Kuş cıvıltıları da oradan geliyor zaten.
- iyi ama, demiş adam, bunların parktan değil de tek bir ağaçtan gelmediği ne malûm? - Tek bir ağaçtan bu kadar yoğun koku gelmez, diye atılmış çocuk. Üstelik, manolyalar da katılıyor onlara. Hem biraz derin nefes alırsanız, fırından yeni çıkmış ekmeklerin kokusunu duyacaksınız. Adam, gözlerini hafifçe kısarak denileni yaptıktan sonra, cebinden bir kağıt para çıkartıp teşekkür ederken farketmiş onun kör olduğunu.
Çocuk ise, konuşurken bir anda sözlerini yarıda kesmesinden anlamış, adamın kendisini farkettiğini.
Işığa hasret gözlerini ondan saklamaya çalışırken - Üç yil önce bir kaza geçirmiştim, demiş, görmeyi o kadar çok özledim ki. Sizinkiler sağlam öyle değil mi? Adam, çocuğun tarif ettiği yerde bulunan fırına yönelirken: - Artık emin değilim, demiş. Emin olduğum tek şey, benden iyi gördüğündür
ŞİİR - HASTALIKLAR
Verem der ki: Ben sinsiyim, Akciğerlerde gizliyim. Hem ateşli, hem terliyim, Benden başka delil var mı?
Apandisit: Ben de varım, Canım isterse patlarım. Ben ani sancı yaparım, Benden gayri âcil var mı?
Kuduz der ki: Ben de varım, Işıktan, sudan, korkarım, Kırk gün içinde yollarım, Benden daha zelil var mı?
Kanser der ki: Taviz bilmem, İlâçlara cevap vermem, Genç, ihtiyar hiç gözetmem, Benden büyük vekil var mı?
AIDS der ki: Rezâletim, Ahlâksız yer, memleketim, Yavaş yavaş eritirim, Benden kötü sicil var mı?
ÇOCUKLARINIZA İSİMLER
Erkek : Habip - Kız : Habibe -
Bediüzzaman'dan VECİZE SÖZLER ***
Kim ki, Allah'a tevekkül ederse; Allah onun vekilidir." B. Mesnevi - 192
Hakikat Damlaları
Yazmasına, okumasına, konuşmasına... aşık olanlar ruhen hasta insanlardır ve onların, muhataplarına müessir olmaları da kat’iyen söz konusu değildir. ***