Dörtyol'un kurtuluşu (1922) - Ahmet Hamdi Akseki'nin vefâtı (1951)
[Gündüzün uzaması 2 dak. - Ezanı saat 1 dakika geri alınır.]
Günün Ayeti
Allah'a davet eden, salih amel işleyen ve: "Ben gerçekten müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim olabilir?
Fussulet Suresi: 33
Günün Hadisi
Nefsimi kudret elinde tutan Zat'a Kasem olsun, ya ma'rufu emreder ve münkerden de yasaklarsınız veya Allah'ın katından umumi bir bela göndermesi yakındır. O zaman yalvar yakar olursunuz da duanız kabul edilmez. "
Hz. Muhammed (s.a.v.)
Günün Sözü
Doğru söz kalbe rahatlık verir. Doğru sözler, gönül tuzağının taneleridir.
Hz. Mevlâna Muhammed Celaleddin-i Rumi (k.s.)
Günün Duası
Ey Rabbim Resûlünün senden İSTEDİĞİNİ istiyorum, Resûlünün sana sığındığı şeyden ben de sana sığınıyorum. Allah'ım benim için kaza ettiğin şeyin âkibetini doğru yola ulaştır. "Ey Rabbim! Ben zayıfım, rızân yolunda zaafımı kuvvetlendir benim. Beni nâsiyemden tutup hayra sevk et. İslâm'ı rızâmın En son noktası kıl. Ey Rabbim, ben zayıfım, beni kuvvetlendir. Ben zelîlim beni Azîz kıl. Ben sana muhtacım, beni rızıklandır. Amin ... Amin ... Amin ...
* Alemlerin efendisi Hz.Muhammed (sav) salâtu selam ile efendimize ... Rabbime emanet olunuz Selam ve dua ile ..
BİR NASİHAT
Sizler niyetinizi Allah için güzel yapın, onu İşiniz güzel olur, güzel sonuç verir. Kulun güzel niyetini Allah bilsin yeter. " Gavs-ı Sani Abdülbaki el-Hüseyni (K.Ş)
GÜNÜN Kısası
Dost
Genç adamın biri, Dermis Babasına her gün; Benim de DOSTLARIM var, sendeki dost gibi ' Baba, itiraz eder, Olmaz öyle çok dost, hakikisi Belki bir, belki iki Fazlasını bulamazsin gerçek, hakiki ... Devam eder durur konusma ... Aralarında baslar bir tartisma, Karar verirler bir sınava, Dostun hakikisini anlamaya ... Bir aksam bir koyun keserler, Ve koyarlar çuvala. Baba der ki ogluna, 'Hadi al bu çuvali, şimdi götür dostuna'. Çuvaldan kanlar damlamakta, Sanki öldürmüsler de bir adami, Koymuslar çuvala, Dıştan böyle sanilmakta. Delikanli sirtlar çuvali, Gider en iyi bildiği dostuna, çalar Kapiyi. O dost, bakar ki bir çuvala hem de kanlı, Kapar hızla Kapiyi delikanlinin suratina, Almaz içeri arkadaşını, Böylece tek tek dolasir delikanli, Kendince tanidigi, sevdigi dostlarini. Ne çare, hepsinde de sonuç aynıdır Evlat geriye döner. Ama içten Yikilir ... Babasına dönerek; hakliymisin baba 'der. Dost Yokmuş bu dünyada ne sana, ne de bana. Baba 'hayir Evlat' der, benim bir dostum var bildigim. Hadi, çuvali alda bir kerede git ona. Genç adam, çuvali sirtlar tekrar. Alnından ter, çuvaldan kanlar Damlar ... Gider, baba dostuna. Kabul görür, sevinir. O dost, delikanliyi alır hemen içeri. Geçerler arka bahçeye. Bir çukur kazarlar birlikte, Çuvaldaki koyunu gömerler adam diye, Üzerine de serpistirirler toprak. Belli olmasin diye dikerler SARIMSAK ... Genç adam gelir Babasına; 'Baba, iste dost buymus' diye konusunca, Babasi 'daha erken, o belli olmaz daha. Sen yarın git O'na, Çıkart bir kavga, Atacaksin iki tokat, hiç çekinmeden ona, iste o zaman anlasilacak, dostun hakikisi. Sonra gel olanları anlat bana ... ' Genç adam, aynen yapar BABASININ dediğini, Maksadi anlamaktir dostun hakikisini, BABASININ dostuna istemeden basar iki tokadı! Der ki tokadı yiyen DOST; 'Git de söyle Babana, biz satmayiz Sarımsak tarlasini Böyle iki tokada'! Sevilecek biri olmadigin zamanlarda bile Seni sevmeli ... Sarilacak biri olmadigin zamanlarda bile Sana Sarilmali ... Dayanılmaz oldugn zamanlarda bile Sana Dayanmali ... Dost dediğin; Bütün dünya seni üzdügünde Sana moral vermeli. Güzel haberler aldiginda seninle dans etmeli, Ve agladignda, seninle aglamali ... Ama hepsinden daha çok; Dost matematiksel olmalı; Sevinci çarpmalı ... Üzüntüyü bölmeli ... Geçmişi çıkarmalı ... Yarını toplamali ... Kalbinin derinliklerindeki ihtiyacı hesaplamalı ... Ve her zaman bütün parçalardan daha büyük olmalı ... Isi bitince seni bir tarafa atmamali ...
SAĞ kelimesi
Sağ kelimesinin kullanıldığı yerlerden bazıları:
Yaşayan, ölmemiş olana Sağ denir, sol denmez.
Minnettarlığı ifade etmek üzere, Sihhat, Selamet ve afiyet dilemek için Sağ ol denir, sol ol denmez.
Bir yere kazasız belâsız Gidene sağ salim gitti denir, sol salim gitti, denmez.
İleri Görüşlü, basiretli, SAĞDUYU sahibi denir, sol duyu sahibi denmez.
Bir kimsenin işi rast gittiği zaman, sağ tarafından kalkmış denir. Işi tersine giderse, sol tarafından kalkmış denir.
Bir kimsenin sadık yardımcısına sağ kolu denir, sol kolu denmez.
Kuvvetli şeylere Sağlam denir, sollam denmez.
Bir kimseye Sihhat ve afiyette kalması için dua olarak, Sağlıcakla kalın denir, sollucakla denmez.
Sıhhatle alakalı teşkilâta sağlık teşkilatı denir, solluk teşkilatı denmez.
Sağlam ve sıhhatli olana Sağlıklı, Doğru güvenilir olana da Sağlıklı denir, bunların tersi olana, hasta olana, güvenilmeyene de sağlıksız denir.
Kısır olmayan, süt veren hayvanlara, mallara sağmal denir, solmal denmez.
Müsafeha Sağ elle yapılır, sol elle yapılmaz.
Tek TÜK sol elle iş yapan, yazı yazanlara, olumsuz anlamda Solak denir, sağak denmez.
Rahmetin, yağmurun bol şekilde yağışına Sağanak denir, solanak denmez.
İstisnalar hariç, bütün vidalar, sıkıştırılmak için sağa döndürülür. Gevşetmek, bozmak için sola bükülür.