Sultan III.Mustafa Hânın vefâtı (1774) - Piyâle (1578) ve Gazi Ahmet Muhtar Paşaların (1919) vefâtları
[Gündüzün uzaması 2 dak. - Ezânî sâat 1 dakika geri alınır.]
Kendinde bulunduğu zaman gizli kalmasını istediğin bir şeyi, başka birinde görürsen açığa çıkarma. Hamdûn-ı Kassâr Rahmetullahi Aleyh
ÂYET ::::::::::::::::::::::::::::: Bakara Sûresi
[size=16]Medine'de inmiştir. 286 ayettir. Kur'an'ın en uzun süresidir. Adını, 67-71. ayetlerde yahudilere kesmeleri emredilen sığırdan alır. Yalnız 281.ayeti Veda Haccında Mekke'de inmiştir. İnanca, ahlaka, ve hayat nizamına dair hükümlerin önemli bir kısmı bu sürede yer almıştır.
46- Onlar ki, Rablerine kavuşacaklarını ve gerçekten O'na döneceklerini bilirler.
47- Ey İsrailoğulları! Size verdiğim nimeti ve vaktiyle sizi âlemlere üstün kıldığımı hatırlayın.
48- Ve öyle bir günden korunun ki, kimse kimsenin yerine bir şey ödeyemez, kimseden şefaat da kabul edilmez, kimseden fidye de alınmaz ve onlara hiçbir yardım da yapılmaz.
49- (Hem hatırlayın ki bir zaman) sizi Firavun ailesinden de kurtardık, (onlar) size azabın en kötüsünü reva görüyor, oğullarınızı boğazlıyor, kadınlarınızı sağ bırakıyorlardı. Ve bunda size Rabbiniz tarafından büyük bir imtihan vardı.
50- Hani bir zamanlar sizin için denizi yarıp, sizi kurtardık da Firavun'un adamlarını suda boğduk, siz de bakıp duruyordunuz.
BİR HADİS :::::::::::::::::::::::::::::
[center]Hz.Peygamber (s.a.v.) : '' İnsanlara öyle bir zaman gelir ki, bu zamanda bir kişi ele geçirdiğinin helalinden midir, yoksa haramdan mıdır? olduğuna hiç aldırmaz.'' buyurmuştur.
[/center]
DUA
Seher Vaktinin Fazileti
Ebû Hüreyre -radıyallahu anh-den rivâyete göre Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz şöyle buyurmuşlardır;
"Rabbimiz Tebâreke ve Teâlâ her gece, gecenin son üçde biri kaldığı sırada dünyâ semâsına nüzul eder ve şöyle buyurur: '' Bana duâ eden var mı, duâsına icabet edeyim? İstediğini vereyim. Bana istiğfar eden var mı, onu mağfiret edeyim? (1) Bu hadîs-i şerîf, gecenin son üçde birinin vakti icabet olduğuna büyük müjdelerle beraber delâlet etmektedir. "Gece yarısında semânın kapıları açılır ve bir münâdî şöyle seslenir: "Hiç duâ eden var mı, icâbet olunsun, bir şey isteyen var mı verilsin, bir sıkıntıda olan var mı kurtarılsın. Her hangi bir duâ ile duâ eden hiç bir müslüman yoktur ki Allah Teâlâ ona icabet etmiş olmasın. Ancak şehveti için koşan zinâkâr kadınla ayyaş ve işret ehli müstesna. " (2)
"Gecede bir saat vardır. Müslüman bir kulun dünyâ ve âhiret işinden istediği her hangi bir hayır varsa ve duâsı o saate gelirse muhakkak Allah ona dileğini verir. Bu her geçe vardır. " (3)
"Saatlerin efdali gecenin son kısmıdır." (4)
Üç kişi vardır ki onlar İblis'den ve askerlerinin şerrinden masûndurlar: 1- Gece ve gündüz Allah'ı çok zikredenler, 2- Seher vakitlerinde istiğfar edenler, 3- Allah'ın haşyetinden ağlayanlar." (5)
''Ben, bin yıl, dört peygambere hizmet ettim.Onlardan sekiz şey öğrendim: Namaz kılarken kalbi masivadan uzak tutmayı, Yemek yerken mideyi aşırı doldurmamayı, Yabancı yerlerde gözü muhafaza etmeyi, İnsanlar arasındayken dili tutmayı...
İki şeyi unutmamayı: Allah'ı ve ölümü...
İki şeyi unutmayı: yaptığtn iyilikleri ve sana yapılan kötülükleri...''
LOKMAN HEKİM (A.S.)
BİR SÖZ [/center]
Despot bir yönetimde yurt sevgisi söz konusu olamaz hiç. Onun yerini çıkar, ün, baştakine yaranmak duygusu alır. Nasıl ki bir yaprak, ancak bütün ağacın sessiz bilgisi ve isteği olmadan sararamazsa, suç işleyen de topunuzun gizli isteği olmadan o suçu işleyemez. Halil Cibran
ÇOCUKLARIMIZA İSİMLER
Erkek : Hamdi - Kız : Hamdiye
KISSADAN HİSSE
İYİLİK YAP DENİZE AT Birgün Cüneyd-i Bağdâdî hazretleri bir deniz kenarında gezerken bir Mecusî, yanına bol miktarda yem almış, denizdeki balıklara yem atıyormuş. Aralarında şöyle bir konuşma geçmiş: - Ne yapıyorsun böyle? - Sevap kazanmak için balıklara yem atıyorum. - Senin sevap kazanman için, evvela iman etmen lâzım. Sen Müslüman değilsin ki, hangi sevaptan bahsediyorsun? - Peki benim bu balıklara yem verdiğimi o bahsettiğin Allah görüyor mu? - O’nun bilmediği, O’nun görmediği bir şey yoktur ki… - Bu da bana yeter. Aradan 3-5 sene geçmiş, Cüneyd-i Bağdâdî hazretleri hacca gitmiş, tavaf ederken bakmış, deniz kenarında balıklara yem atan Mecusî de tavaf ediyor. Cüneyd-i Bağdâdî hazretleri sormuş: - Burada senin ne işin var? - O beni gördü. - Nasıl gördü? - Sen gittikten sonra içimde bir nûr parladı, baktım, balıkların hepsi Kelime-i şehâdet getiriyor. Ağaçlara baktım, Kelime-i şehâdet getiriyor, ben de Kelime-i şehâdet getirmeğe başladım. Senin Rabbin beni gördü, O gördüğü için de buraya geldim. Sana bir nasihat vereceğim: İyilik yap denize at, balık görmezse Hâlık görüyor.
NORMAL İNSAN Bir akıl hastanesini ziyaret sırasında, gazetecinin biri başhekime sorar: -Hastaneye yatıracağınız hastayı nasıl seçiyorsunuz? - Bir küvete su doldurduktan sonra, hastaya bir kaşık, bir fincan bir de kova veriyoruz. Sonra o kişiye; bu küveti nasıl boşaltacağını soruyoruz. - Bundan daha kolayı olur mu? Normal bir adam, elbette ki kova ile boşaltacaktır. - Hayır, siz de yanıldınız. Normal bir insan küvetin tıpasını çıkararak boşaltır.
Bediüzzaman'dan VECİZE SÖZ."Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm ferman etmiş: "Ben ve benden evvel gelen peygamberlerin en ziyade faziletli ve kıymetli Sözleri, "Lâ ilahe illallah" kelâmıdır." Şualar - 9
HAKİKAT DAMLALARI- *** Yapılan her iş, Allah’ın, Rasûlü’nün ve inananların teftişine arz edilebilecek şekilde yapılmalıdır. ***