Gazeteciler Günü - Necati Cumalı'nın vefâtı (2001) - Ali Fuat Cebesoy vefâtları (1968)
[Gündüzün uzaması 1 dak. - Ezanı saat 1 dakika geri alınır.]
Insana az bir mal yetişir. Çok mal ise Kafi gelmez. Ahmed bin Hanbel Rahmetullahi Aleyh
AYET
Fatiha Suresi
Mekke'de inmiştir. 7 ayettir. Kur'an'ın ilk süresi olduğu için Acis yapan, açan manasına "Fatiha" denilmiştir.
بسم الله الرحمن الرحيم
الحمد لله رب العالمين
الرحمن الرحيم
مالك يوم الدين
إياك نعبد وإياك نستعين
اهدنا الصراط المستقيم
صراط الذين أنعمت عليهم غير المغضوب عليهم ولا الضالين
.
.1 - Rahman ve Rahim olan Allah'ın ismiyle. 2 - Hamd o âlemlerin Rabbi, 3 - O Rahman ve Rahim, 4 - O, din gününün Maliki Allah'ın. 5 - Ancak sana ederiz kulluğu, ibadeti ve ancak senden dileriz yardımı, inayeti. (Ya Rab!). 6 - Hidayet eyle bizi doğru yola, O kendilerine nimet verdiğin mutlu kimselerin yoluna; o gazaba uğramışların ve o sapmışların yoluna değil. 7 - O kendilerine nimet verdiğin mutlu kimselerin yoluna; o gazaba uğramışların ve o sapmışların yoluna değil.
Fatiha Sûresi
Bir Hadis
ونصرت على الأنبياء بست أعطيت جوامع الكلم فضلت
بالرعب وأتلت لي الغنائم وجعلت لي الأرض طهورا ومسجدا وأرسلت
إلى الخلق كافة وختم بي النبيون
Diğer Peygamberlere verilmeyen altı şey bana verilmek
suretiyle üstün kılındım: Bana az sözle çok mana ifade
etme gücü verildi. (Düşmanlarımın kalbine) korku
salmam hususunda bana yardım edildi. Ganimetler bana
helal kılındı. Yer (yüzü) bana bir temizlik vasıtası
ve bir mescit kılındı. Tüm insanlığa Peygamber
gönderildim. Benimle Peygamberler sona erdi
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 812
BİR SÖZ
Çok günah ve dünya sevgisiyle hastalanan kalplerinizi, dünyadan soğuyarak ve günahları terkederek tedavi ediniz. Ahmed bin Ebul Havârî "Rahmetullahi Aleyh"
BİR DUA
Ey zengin olan, ey övülen, ey yoktan vâreden, ey (öldükten sonra tekrar diriltip) aslına iade eden, ey pek merhametli kullarını, ey çok sevgili Allah'ım! Helâlinden vererek bizi haramkıldığın şeylerden müstağni kıl. Tâatinle bizi ma'sıyetten de müstağni kıl. Fazl u kereminle bizi senden başkasından müstağni kıl. Allah'ım bize hakkı hakk olarak göster ve ona uymamızı bize Müyesser kıl. Bize Batılı da Batıl olarak göster, ondan da kaçınmamızı bize nasîbeyle.Allah 'ım bizi nefsimizin eline bırakma.Ya Rabbi! Bizden borcu gider ve bizi fakirlikten kurtarıp zenginleştir. Amin ... Amin ... Amin ...
BİR NASİHAT
Insanın üç dostu vardır: 1. ŞAHSİ dostu, 2. Dostunun dostu, 3. Düşmanının düşmanı.
Hz. Ali (r.a)
Kissadan hisse
Ben Ölü Eti Yemem Adamın biri kalkıp Cüneyd-i Bağdadi'nin Meclisinde dilenir Bu durumu gören Cüneyd-i Bağdadi Kalbinden: "Adamın vücudu sıhhatli, çalışıp kazanabilir, hal böyle iken niçin dileniyor ve bu zilete katlanıyor?" diye bir fikir geçti. Ogece rüyasında, üzeri örtülü bir tepsinin önüne konulup kendisine: "Hadi ye" denildiğini gördü.Tepsinin kapağını kaldırınca, sözü edilen dilencinin Ölmüş ve tepsinin içine konulmuş olduğunu gördü ve: "Ben ölü eti yemem" dedi.Kendisine "peki dün gece mescidde neyi yedin?" denildi Cüneyd_i Bağdadi: "Kalb ile gıybet edilmiş olduğunu ve hatırından geçen şeylerden sorumlu tutulduğunu" anlamış. Diyor ki: Bu rüyanın heybet ve dehşetiyle uyanmış, abdest alıp iki rekat namaz kıldıktan sonra o dervişi aramaya koyulmuştur.Nihayet kendisini dicle nehrinin kenarında gördüm. Suya atılan sebze artıklarını, suyun yüzünden toplayıp yiyordu.Yanına vardığımı fark edince başını kaldırıp ve bana: "Hakkımdaki düşüncenden ötürü tevbe etmedim mi?" diye sordu. "Ettim, ettim dedim. Şöyle dedi: "Şimdi var git o halde." Kullarından tevbeyi kabul eden O'dur. "(Suara, 42/25) Şu" Hatır tevbesini "de muhafaza et!"
ÇOCUĞUNUZA isimle
Erkek: Hasip - Kız: Hasibe
MANZUM ŞİİR - zulüm YAŞAMAZ
Fare dişleriyle kesti Fidanı, DUYMADI fidandan çıkan figânı, Fidanın dibinden fırlayan yılan, Zararlı fareye vermedi aman. Bir kirpi ansızın çıktı meydana, Batırdı okunu zalim yılana. Kirpiyi bir Tilki Eyledi helak, Can vermiş yatıyor, yerde kirpi bak. Bir köpek tilkinin geldi yanına, Yavaşça sokulup girdi kanına. Orada gezinen kaplanın biri, Cüssesi kocaman, dişleri iri; Pençesi köpeği böldü ikiye, Kim demiş bir zulüm devamlı diye. Avcının okuyla kıvrandı kaplan, Avcı derisini yüzdüğü zaman, Bir atlı gelerek istedi postu, Elinde bir kılıç; atlının dostu. Atlı, bir lahzada indi atından, Avcı, oluverdi tatlı canından. Postu terkisine koyup giderken, "İşte çalýþmadan kazandım." Derken, Atının ayağı değdi bir taşa, Başı parçalandı bak, baştanbaşa. TARİH - "METRE TUTSANA"
Dârülfünun'da (İstanbul Üniversitesi'nde) Devletler hukuku müderrisi (profesörü) Ermeni asıllı Şahbaz Efendinin hanımında genç yaşta bir ur teşekkül etmiş ve tedavisi Kabil olmamıştı. Şahbaz Efendi, ikinci bir evlilik yapmaya teşebbüs etti. Bunun için patrikhaneye müracaatta bulundu. Bunun katiyen caiz olmadıgını söyleyen patriğe; "Ben zevcemi seviyorum. Boşarsam onu bir daha evlenemez, sefâlete düşer. "Dediyse de, müspet cevap alamadı. Üzüntü ile oradan Ayrılırken arkasından Yetişen bir papaz; ", aptal mısın sen Arkadaş? Bir metre tutsana! "Deyince, Şahbaz Efendi hışımla;" Ben Dindar bir adamım. Sen bana zinayı tavsiye ediyorsun. Ne biçim papazsın? "Diye kükredi. Ardından Müslümanlığı seçerek Ali adını aldı. Islam hukuku ile, Avrupa hukukunu mukayese eden kitaplar yazdı. 1898'de vefat etti. Prof.Dr. Ekrem Buğra Ekinci
Bediüzzaman'dan Vecize SÖZ.
Baş ile yapılan secde Allah için olursa ibadettir, gayrısı için dalalettir. Mesnevi - 196
HAKİKAT DAMLALARI
Kendi iyiliklerinin hafızı olmak marifet değildir.