[Gündüzün uzamas? 1 dak. - Ezânî sâat 1 dakika geri al?n?r.]
Din karde?inin yard?m?na ko?an?n, yard?mc?s? Allaht?r. Hadîs-i ?erîf ?lmi olmayan bir beden, suyu olmayan ?ehre benzer. ?ems-i Tebrizî Rahmetullahi Aleyh
ÂYET Bakara Sûresi
Medine'de inmi?tir. 286 ayettir. Kur'an'?n en uzun süresidir. Ad?n?, 67-71. ayetlerde yahudilere kesmeleri emredilen s???rdan al?r. Yaln?z 281.ayeti Veda Hacc?nda Mekke'de inmi?tir. ?nanca, ahlaka, ve hayat nizam?na dair hükümlerin önemli bir k?sm? bu sürede yer alm??t?r.
36- Bunun üzerine ?eytan onlar?(n aya??n?) oradan kayd?rd?, içinde bulunduklar? (cennet yurdu)ndan ç?kard?. Biz de: "Birbirinize dü?man olarak inin, orada belirli bir vakte kadar sizin için bir karar yeri ve bir nasib vard?r." dedik.
37- Derken Âdem Rabb'?ndan birtak?m kelimeler ald?, (onlarla tevbe etti. O da) tevbesini kabul etti. Muhakkak O, tevbeyi çok kabul eden, çok esirgeyendir.
38- Onlara dedik ki: "Hepiniz oradan inin. Size benim taraf?mdan bir hidayet rehberi geldi?inde, kim o hidayetçimin izinde giderse, onlar için hiçbir korku yoktur, onlar mahzun da olmayacaklard?r.
39- ?nkâr edip âyetlerimizi yalanlayanlara gelince, onlar da cehennem ehlidirler. Orada ebedî olarak kalacaklard?r.
40- Ey ?srailo?ullar?, size verdi?im nimetimi hat?rlay?n, bana verdi?iniz sözü tutun ki, ben de size verdi?im sözü tutay?m ve sadece benden korkun!
''Ben, bin y?l, dört peygambere hizmet ettim.Onlardan sekiz ?ey ö?rendim: Namaz k?larken kalbi masivadan uzak tutmay?, Yemek yerken mideyi a??r? doldurmamay?, Yabanc? yerlerde gözü muhafaza etmeyi, ?nsanlar aras?ndayken dili tutmay?...
?ki ?eyi unutmamay?: Allah'? ve ölümü...
?ki ?eyi unutmay?: yapt??tn iyilikleri ve sana yap?lan kötülükleri...''
LOKMAN HEK?M (A.S.)
Günün Duas?
Erken Kalkmak ?çin
Bir de her kim gece yatarken:
okuyup erkenden uyanmak niyetiyle yatar ise bi-iznillahi teâlâ diledi?i saatde uyan?r. Uyand??? zaman hemen kalk?p abdest al?r, ibâdetine ba?lar. Uykusu olmayan ve uyuyamamaktan dolay? muztarib olan kimse abdestli olarak yata?a yatarken: deyip Muavvizeteyn sûrelerini okuyup yatmal?d?r.
Buhâri'nin Berâ bin Âzib -rad?yallahu anh-dan rivâyet etdi?ine göre Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- ?öyle buyurmu?lard?r: "Yata?a varmak istedi?inde namaz için ald???n gibi bir abdest al, sonra sa? taraf?n üzerine yat, sonra ?öyle de; "Ey Rabbim bütün varl???m? sana teslîm ettim, i?imin tasarrufunu sana havale ettim, yöneli?im sanad?r, korkum da ancak sendendir, senin azâb?ndan kaç?p s???n?lacak ancak yine senin rahmetindir. ?ndirdi?in kitab?na ve gönderdi?in resulüne îmân etdim ey Rabbim!" demektir. Bunlar? söyler de uyur, o gecede ölür isen f?trat üzere ölmü? olursun. Uyumadan evvel bunlar son sözlerin olsun."
Yine Buhârî'nin Ebû Hüreyre -rad?yallahu anh-dan rivayet etdi?ine göre Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz ?öyle buyurmu?lard?r: "Sizden herhangi biriniz yata??na vard??? vakit libas?n?n içine elini koyarak yata??n?n üzerini silkelesin, yani temizlesin çünkü o vakte kadar ne oldu?unu bilmez; yani yata??nda akrep ve sâir gibi ezâ verici ?eyler bulunmu? olabilir. Sonra yata??na girince ?öyle desin: "Senin isminle ey Rabbim yan?m? yere koydum. Yine senin yard?m?nla kald?r?r?m. E?er ruhumu al?korsan rahmet eyle, e?er tekrar verirsen onu sâlihleri muhafaza etdi?inle muhafaza eyle." (28)
Yine Buhârî'nin Hüzeyfe -rad?yallahu anh- dan rivâyet etdi?ine göre, Hüzeyfe ?öyle demi?tir: "Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz yata??na vard???nda ?öyle derlerdi;
"Senin isminle ölür, Senin isminle dirilirim ya Allah!"' (29)
?bn-i Abbâs -rad?yallahu ahn-dan mervîdir ki: Peygamberimiz ?öyle buyurmu?lard?r: "E?er bir kimse kendi haremine yakla??rken besmeleden sonra, 'Ya Rab beni ?eytandan uzakla?d?r, ?eytan? da bize in'âm ve ihsân buyurdu?un ?eyden uzakla?d?r" demi? olsa, sonra o zevceyn aras?nda evlâd takdîr olunursa o çocu?a ebediyyen ?eytan zarar veremez. " (30) Peygamberimiz -sallallahu aleyhi ve sellem- gece bir taraf?ndan di?er taraf?na dönünce:
Çok samimi iki dost ve arkada?lard?. Fakat bir tanesi çok kurnaz at?lgan ve hareketli, di?eri ise çok saf, dürüst ve sessizdi. Bir gün kurnaz olan arkada? , di?er arkada??n yan?na giderek i?lerinin bozuldu?unu söyler ve kendisinden para ister. Samimi dostu onu hiç k?rmaz ve elindeki bütün paray? arkada??na verir. Arkada?? bu parayla i?lerini düzeltir. Bir süre sonra kurnaz olan yine arkada??n?n yan?na gider ve arkada??n?n evlenmek üzere oldu?u ni?anl?s?n? çok be?endi?ini ve kendisine vermesini ister. Arkada?? çok ?a??r?r, ne diyece?ini bilemez.Fakat aralar?nda o kadar kuvvetli bir sevgi vard?r ki arkada??na hay?r diyemez, ni?anl?s?n? arkada??na verir.
Zaman içinde Saf olan?n i?leri bozulur ve birden arkada?? akl?na gelir ben ona s?k??t???nda iyilik yapm??t?m diyerek arkada??n?n i? yerine gider ve kendisine çal??mas? için i? vermesini ister. Arkada?? ona i? vermez. Bizimki pi?manl?k ve üzüntü içinde geri döner ama yinede arkada??na k?zamaz. Bir gün sokakta dola??rken yan?na hasta ve ya?l? bir adam yakla??r. Fakir oldu?u için ilaç alamad???n? söyler. Bizimki ya?l? adamca??za ac?r, istedi?i ilaçlar? al?r ve adamca??za verir. K?sa bir süre sonra ya?l? adam?n öldü?ünü duyar. Ya?l? adam çok zengindir ve bütün miras?n? kendisine b?rakm??t?r.
Saf adam art?k zengindir. Biraz da sevdi?i dostuna olan k?rg?nl???yla dostunun i? yerinin kar??s?nda bir ev al?r ve oraya yerle?ir. Bir gün evinin kap?s?n? dilenci bir kad?n çalar. Ya?l? kad?n çok aç oldu?unu, kendisine yemek vermesini ister. Bizim saf hiç dü?ünmeden kad?n? içeri al?r karn?n? doyurur, Kimsesi olmad???n? ö?rendi?i kad?na; Kendisinin de yanl?z oldu?unu söyler ve bu evde birlikte ya??yal?m sen evin i?lerini ve yemekleri yapars?n der, ya?l? kad?n hiç dü?ünmeden kabul eder. Bir süre sonra ya?l? kad?n bizimkine, kendine uygun bir k?z bulup evlenmesini söyler. Bizimki böyle bir k?z? nas?l bulaca??n?, kendisinin tan?d??? olmad???n? söyler.Ya?l? kad?n ona uygun bir k?z tan?d???n? ve kendisiyle görü?türebilece?ini söyler. Görü?meler sonucunda evlenmeye karar verilir ve dü?ün davetiyeleri bas?l?r. Bizimkisi k?rg?n oldu?u halde çok samimi dostunu yinede unutamam??t?r. Biraz da geldi?i konumu görmesi aç?s?ndan samimi arkada??na da davetiye gönderir . Dü?ün günü gelir çatar. Saf adam dü?ün salonunda bir ?eyler söylemek iste?iyle mikrafonu al?r ve ba?lar ya?ad?klar?n? anlatmaya; Eskiden çok sevdi?im bir dostum vard?. Bir gün i?leri bozulunca benden borç para istedi elimdeki bütün paray? verdim. Evlenmek üzere oldu?um ni?anl?m? çok be?endi?ini söyleyerek benden istedi. Çok üzülerek onu da kendisine verdim . Çünkü biz gerçek dosttuk onun üzülmesini istemedim. i?lerim bozuldu?unda onun fabrikas?na gittim ve çal??mak için kendisinden i? istedim. Bana i? vermedi. çok üzüldüm, ama yinede arkada??ma k?zm?yorum .çünkü biz gerçek dosttuk. Bu konu?ma üzerine kurnaz olan arkada?? daha fazla dayanamaz mikrofonu eline al?r ve ba?lar konu?maya; Benim de bir zamanlar çok sevdi?im bir dostum vard?. ??lerim bozuldu?unda kendisinden para istedim, bütün paras?n? bana verdi. Sonra ondan ni?anl?s?n? istedim, üzülerek ni?anl?s?n? da verdi. Ni?anl?s?n? istememin nedeni o kad?n?n arkada??ma lay?k olmamas?yd? (Hayat kad?n?yd?) Kendisi çok saf oldu?u için arkada??m? o kad?ndan bu ?ekilde kurtard?m.??leri bozuldu?unda gelip benden i? istedi, Arkada??m? kendi emrimde çal??t?ramazd?m, o yüzden i? vermedim. Günün birinde kar??la?t??? ya?l? adam benim babamd?. Babam ölmek üzereydi, onu arkada??m?n yan?na ben gönderdim ve miras?n? ona ben b?rakt?rd?m. Evine gelen dilenci kad?n benim annemdi.Ona bak?p iyi ya?amas?n? sa?lamak için gönderdim. ?u anda evlenmekte oldu?u k?z de benim k?z karde?im. Onu arkada??mla evlenmesine ben ikna ettim.
De?erli misafirler, i?te biz böyle dostuz
DÎNÎ ve ?LMÎ KÜLTÜR HAZÎNES?
Kitab?nAd?
Sayfa
Kitab?nAd?
Sayfa
Tam ?lmihâl Mektûbât 1 - Faideli Bilgiler 2 - Hak Sözün Vesikâlar? 3 - Herkese Lâz?m Olan Îmân 4 - ?slam Ahlâk? 5 - Eshab-? Kirâm