]Tarihin kaderini değiştiren destan[/B]
Bugün tarihin en büyük destanlarından Çanakkale Zaferi'nin 96. yıldönümü.
18 Mart 1915'te Ulu Önder ****** ve kahraman Türk askeri, tüm dünyaya Çanakkale'nin geçilmezliğini ilan etti. Mehmetçiğin canı pahasına destan yazdığı, ******'ün askeri deha olarak tarihteki yerini aldığı Çanakkale Zaferi'nin yıldönümünü gurur ve minnetle kutluyoruz.
18 Mart, Birinci Dünya Savaşı içinde ayrı bir özelliği olan, daha doğrusu tarihin kaderini değiştirmesi bakımından büyük önem taşıyan bir tarihtir. İngiliz ve Fransız kuvvetlerine karşı bir yıl süren muharebeler, 18 Mart 1915'te elde edilen deniz zaferiyle noktalanırken, Türkiye'nin geleceği için de bir dönüm noktası oldu.
EŞSİZ DESTAN... (ÇANAKKALE GEÇİLMEZ) Çanakkale'nin geçilmezliğini tüm dünyaya kanıtlayan bu büyük zafer Türk askerinin ve Ulu Önder ******'ün askeri dehasını gösterdiği eşsiz destanlardan biri olarak tarihteki yerini aldı. Muharebeler, denizden ve karadan olmak üzere yaklaşık bir yıl sürdü. Çok şiddetli çarpışmalar oldu, Türkler canları pahasına büyük bir zafer kazandı.
Bir ulusun kahramalık destanının yazıldığı Çanakkale Zaferi'nin yıldönümü, yıllardır büyük bir coşku ve minnetle kutlanıyor.
'Size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum' Çanakkale Savaşı'nın en önemli kritik noktalarında hep Mustafa Kemal vardı. Mustafa Kemal'in 'Size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum' dediği bu savaşlarda, Mehmetçik öldürmek ve ölmek için düşmana atıldı. Mustafa Kemal, düşmanı büyük hezimete uğratarak, Çanakkale Savaşı'nın kaderini belirledi.
En güçlü donanmayı geri püskürttüler Çanakkale Savaşları'nın bir bölümü olan 18 Mart 1915 tarihinde Çanakkale Boğazı'nı geçmek isteyen dünyanın en güçlü donanmasını püskürterek çok önemli bir deniz zaferi kazanan Türk ordusu, bundan sonra cephe savaşlarının geçeceği kara çıkarmalarına karşı amansız ve çok kanlı bir savunma yaptı.
Çanakkale Savaşı'nın 'liseli' kahramanları 1887 yılında eğitime başlayan Sivas Lisesi, tüm son sınıf öğrencilerinin gönüllü olarak katıldıkları Çanakkale Savaşı'nda şehit düşmesi nedeniyle 1915 yılında mezun veremedi. Sivas Lisesi'nin yüzüncü yılında çıkarılan yıllıkta 1915 yılının yer almadığı görülüyor.
Savaşa giden öğrencilerin geri dönmemesi nedeniyle 1915'te mezun veremediklerini anlatan Okul Müdürü Osman Yekeler, 'Onların isimleri de mevcut değildir, geri dönen de olmamış zaten. 1914 mezunları var. 1916 mezunları var. Ama 1915 mezunları yok' dedi.
HOCAM BİZ GİDİYORUZ HAKKINIZI HELAL EDİN... O dönem anlatılanlara göre öğrencilerin tahtaya 'Hocam biz Çanakkale'ye gidiyoruz. Hakkınızı helal edin' diye yazdığını aktaran öğretmen Necip Günaydın da, 'O dönem, Çanakkale ruhunu yaratan dernekler, kuruluşlar oldu. Öğrenciler de tahmin ediyorum bundan çok etkilendiler. Ülkenin içinde bulunduğu durum, gönüllü sayısını artırdı. Şöyle bir durum daha var. 250 bin şehidin içinde gönüllü giden insanların adı yok. O zaman rakamın çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor' diye konuştu[/QUOTE]