Osman Sirâceddin Efendinin vefâtı (1997) - Erbaîn (Zemherîr)'in sonu
[Gündüzün uzaması 2 dak. - Ezânî sâat 1 dakika geri alınır.]
İnsanların kıymetini bilmedikleri iki tâne ni'met vardır. Biri sağlık, biri de boş vakittir. Hadîs-i şerîf
[size=21][size=25] ÂYET Bakara Sûresi
Medine'de inmiştir. [b]286 ayettir. Kur'an'ın en uzun süresidir. Adını, 67-71. ayetlerde yahudilere kesmeleri emredilen sığırdan alır. Yalnız 281.ayeti Veda Haccında Mekke'de inmiştir. İnanca, ahlaka, ve hayat nizamına dair hükümlerin önemli bir kısmı bu sürede yer almıştır.
91- Onlara, "Allah ne indirdiyse ona iman edin." denildiği zaman, onlar "Biz kendimize indirilene iman ederiz." derler ve ondan başkasını inkâr ederler. Oysa yanlarındaki Tevrat'ı tasdik eden gerçek vahiy odur. Onlara de ki; "Peki madem gerçek mümin sizsiniz de ne diye daha önce Allah'ın peygamberlerini öldürüyordunuz?
92- Celâlim hakkı için Musa size belgelerle gelmişti de onun arkasından tuttunuz o buzağıya taptınız. Siz işte o zâlimlersiniz.
93- Bir zamanlar size, "verdiğimiz kitaba kuvvetle sarılın ve onu dinleyin." diye Tûr'u tepenize kaldırıp mîsakınızı aldık. (O yahudiler): "Duyduk, dinledik, isyan ettik." dediler, kâfirlikleri yüzünden o danayı yüreklerinde besleyip büyüttüler. De ki, "Eğer siz mümin kimseler iseniz, bu imanınız size ne çirkin şeyler emrediyor!
94- De ki; Allah yanında ahiret yurdu (cennet) başkalarının değil de yalnızca sizin ise, eğer iddianızda da sadık iseniz haydi hemen ölümü temenni ediniz, ölmeyi cana minnet biliniz.
95- Fakat elleriyle işledikleri yüzünden onu hiçbir zaman temenni edemiyecekler. Allah o zâlimleri bilir.
[/size][/size][/b]
BİR HADİS
إِنَّ فِي الْجَسَدِ مُضْغَةً إِذَا صَلَحَتْ صَلَحَ الْجَسَدُ كُلُّهُ وَإِذَا فَسَدَتْ فَسَدَ الْجَسَدُ كُلُّهُ ألاَ وَهِيَ الْقَلْبُ İnsanda bir organ vardırEğer o sağlıklı ise bütün vücut sağlıklı olur; eğer o bozulursa bütün vücut bozulur Dikkat edin! O, kalptir Buhârî, Îmân, 39; Müslim, Müsâkât, 107
DUA
Yeni Elbise Giyerken Okunan Duâ
Yeni elbise insana gurur, kibir verir, günahkar bir ruh hali telkin eder. Böyle bir hisse kapılmamak için yeni elbiseyi giyerken duâ okunru, kibre, gurura kapılmamak için Allah'a iltica edilir, elbiseyi hayırlı yerlerde, hayırların ihyasında giymek için niyette bulunulur:
"Avret yerimi örtecek elbiseyi bana ihsan eden ve giyindiğimde beni güzelleştiren Rabbime hamd olsun."
Elbise giyip çıkarırken "Bismillâhillezî lâ ilâhe illâ hüve" (Kendisinden başka hiç bir ibadet edilecek ilâh olmayan Allah'ın adıyla) demelidir. Bir insan elbiselerini giyip çıkarırken "Bismillâh" demesi manen bir perdedir. Odalarımızda bizimle beraber olan melekleri unutmayalım. "Bismillâh" gözle göremediğimiz manevi varlıklar olan meleklere ve cinlere perdedir.
BİR SÖZ
(¯`•._.• Gül veren el, Gül kokar •._.•´¯)
NASİHAT Cimriyle de dostluk kurma, zîrâ ihtiyaç duyduğun şeyi senden uzaklaştırır
ÇOCUĞUNUZA İSİMLER Erkek : Ahmet Münir - Kız : Aslı
BİR KISSA Böceğin Rızkı Hazret-i Süleymân (a.s.) bir gün, deniz kenârında oturmuşlar idi. Bir karıncanın geldiğini gördü. Ağzında bir yeşil yaprak tutardı. Deniz kenârına ulaşdı. Sudan bir kurbağa çıkdı. O yaprağı karıncadan alıp, denize döndü. Karınca geri döndü. Karıncadan sordular ki, - Bunun hikmeti nedir. Karınca cevâb verdi ki, -Bu deryânın ortasında, Allahü Sübhânehü ve teâlâ hazretleri bir taş halk etmişdir. O taşın içinde bir böcek halk etmişdir. Beni onun rızkına sebeb etmişdir. Ben her gün o nesneyi, ona yetecek kadar rızkı getiririm. Deniz kenârına ulaşdırırım. Allahü teâlâ hazretlerinin, kurbağa sûretinde yaratdığı bir meleği o rızkı benden alır, o böceğe verir. O böcek, Allahü tebâreke ve teâlâ hazretlerinin kudreti ile, fasîh dil ile söyler ki; -Sübhânallah ki, beni halk etdi, deniz ortasında ve taş arasında bana mekân verdi. Benim rızkımı unutmadı. İlâhî, ümmet-i Muhammedi ümîdsiz etme!
TARİH - DÜNYADA BENZERİ YOK
Selçukluların Anadolu’da bıraktıkları en ihtişamlı yapı kabul edilen Sivas’taki Divriği Külliyesi, Birleşmiş Milletlere bağlı UNESCO’nun dünya mimarî anıtları listesindeki tek Türk yapısıdır. Mengücekoğulları’ndan Ahmed Şah ve eşi Turan Melik tarafından Sivas’ta 1228-1229 tarihinde yaptırılan Divriği Külliyesi, câmi, türbe ve şifahaneden meydana geliyor. İslâm sanatının zenginliğini yansıtan külliyedeki yapılar, birbirlerinden bağımsız ama tek bir kompozisyon içinde bulunuyor. Dünyada eşi, benzeri olmayan ve yapıldığı dönemden bu yana restorasyon geçirmeyen bu külliye, ilk günkü orijinalliğini korumaktadır. 1280 metrekarelik bir alanı kaplayan ve Anadolu Selçuklu mimarîsinin özelliklerini taşıyan bu eser için yabancılar, Anadolu Elhamrası deyimini kullanırlar. Bu eşsiz eserin restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarına Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlanmıştır. Câminin hayret uyandıran bir akustiği vardır. Mihraptaki normal bir ses, en arkadan da aynı şekilde duyulmaktadır.
BUGÜN - ERBAÎN VE HAMSÎN
22 Aralık ile 30 Ocak arasındaki 40 güne, Erbaîn denir.30 Ocak’ta Erbaîn sona erip, 31 Ocak’ta da Hamsîn başlar. Kış mevsimi 40 ve 50 günlük iki devreye ayrılır. Birincisine Erbaîn (Zemherir), ikincisine Hamsîn denir. Arapça’da Erbaîn 40, Hamsîn 50 demektir. Hamsîn, aynı zamanda, Mısır'da, Mart'tan Mayıs'a kadar esen Semûm veya Sam denen sıcak rüzgârlara da verilen isimdir. Bu rüzgârlar 50 gün sürer.
Bediüzzaman'dan VECİZE SÖZLER. İlahî! Ben seviyor ve temenni ediyorum ki, benim binlerce lisanım olsaydı da, tâ kıyamete kadar benim bedelime istiğfar etseydiler. B. Mesnevi - 405
Hakikat Damlaları *** Izdırap bir taraftan çok önemli bir dua, diğer yandan da insanı harekete geçiren çok güçlü bir dinamodur. ***