Emîr Sultan'ın vefâtı (1430) - Rize'nin kurtuluşu (1918) - 6 Yeni Türk Devletinin Birleşmiş Milletler'e girişi (1992)
[/center]
[Gündüzün uzaması 3 dak. - Ezânî sâat 1 dakika geri alınır.]
Ben zikrolunduğum zaman, evliya kullarım hatırlanır. Onlar anılınca da, ben hatırlanırım. Hadîs-i şerîf
ÂYET Bakara Sûresi
Medine'de inmiştir. 286 ayettir. Kur'an'ın en uzun süresidir. Adını, 67-71. ayetlerde yahudilere kesmeleri emredilen sığırdan alır. Yalnız 281.ayeti Veda Haccında Mekke'de inmiştir. İnanca, ahlaka, ve hayat nizamına dair hükümlerin önemli bir kısmı bu sürede yer almıştır.
240-İçinizden hanımlarını geride bırakarak vefat edecek olanlar, eşleri için senesine kadar evlerinden çıkarılmaksızın kendilerine yetecek bir malı vasiyet ederler. Bununla birlikte eğer kendileri çıkarlarsa, kendi haklarında yaptıkları meşru bir hareketten dolayı size bir sorumluluk yoktur. Allah çok güçlüdür, hüküm ve hikmet sahibidir. 241- Boşanmış kadınlar için de meşru ve geleneğe uygun şekilde bir meta'(intifa hakkı) vardır ki verilmesi, Allah'tan korkanlar üzerine bir borçtur. 242-İşte akıllarınız ersin diye, Allah size âyetlerini böylece açıklıyor. 243- Görmedin mi o kimseleri ki kendileri binlerce kişi iken ölüm korkusuyla yurtlarından çıktılar. Allah da kendilerine "ölün!" dedi, sonra da onlara bir hayat verdi. Şüphesiz ki Allah, insanlara karşı bir lütuf sahibidir. Fakat insanların pek çokları şükretmezler. 244- O halde Allah yolunda çarpışın ve bilin ki Allah, her şeyi işitir ve bilir. 245- Kimdir o adam ki Allah'a güzel bir ödünç versin de Allah da ona birçok katlarını ödesin. Allah darlık da verir, genişlik de verir. Hepiniz de O'na döndürülüp götürüleceksiniz.
BİR HADİS
TEMİZLİKLE İLGİLİ HADİS
Temizlik îmanın yarısıdır...
[color:5938=#000]
Ebu Mâlik (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Temizlik imanın yarısıdır. “Elhamdülillah” mizanı doldurur. “Subhanallahi Velhamdülillahi” göklerle yer arasını doldurur. Namaz nurdur, sadaka delildir, sabır ışıktır. Kur’an ise, ya lehine, ya da aleyhine bir kanıttır. Tüm insanlar sabah erkenden çıkarlar, kimisi nefsini satar, kimisi de onu ya azat edip kurtarır, ya da tehlikeye atar’ buyurdu.” Müslim
DUA
Evden çıkarken okuyacağımız dua;
"Allah'ın adiyle! Allah bana kâfidir. Allah'a tevekkül ettim. Allah'a dayanmaktan başka kudret ve kuvvet yoktur."
BİR SÖZ
[size=16]Veliler her gördüklerini Cenab-ı Hakk'ın kendilerine ikram ettiği feraset nuru ile görürler. Öyle ki bu nur ile baktıklarında uzak ile yakının bir farkı olmaz." Şah-ı Nakşibend (k.s) [center][size=16]"Güzel konuşmanın sırrı, lüzumsuz sözleri terketmektir." Hz. Ebû Bekir (r.a)
[/size]
[/size]
NASİHAT Ümmetim adına en çok korktuğum şey, göbek iriliği, uyku düşkünlüğü ve tembelliktir. Hz. Muhammed (SAV) Ölümden niye korkacağım ki? Ben varken o yoktur, o gelince de ben olmayacağım. Montaigue Allah'a, emrine teslim olmakla yaklaşılabilir. Düşünmekle, hayal ile değil. İmam Rabbani
ÇOCUĞUNUZA İSİMLER Erkek : Ömer - Kız : Gülsüm BİR KISSA
[size=21]BAKIŞ AÇISI
“Güzel gören güzel düşünür, güzel düşünen hayattan lezzet alır”
Bir kadının enterasan ve cesaret verici hikâyesi.Adı Thelma Thmpson.
“Savaş sırasında” diye anlatmaya başladı, “Kocam New Mexico’daki Mojave Çölü yakınlarındaki Ordu Eğitim Kamplarında bulunuyordu.
Kocama yakın olabilmek için, ben de oraya gittim. O yerden nefret ediyordum. Hiç sevmiyordum. Hiç bu kadar bedbaht olmamıştım.
Kocam, Mojave Çölünde bir manevraya katılmıştı. Sıcak, dayanılmayacak kadar fazla idi.
Ingilizce bilmeyen Meksikalılar ve yerlilerden başka konuşabilecek kimse yoktu. Rüzgâr hiç durmadan esiyor, yediğim bütün yemek, teneffüs ettiğim hava hep kumla doluyordu.
O kadar sefil oldum, kendime o kadar acıdım ki sonunda anne ve babama mektup yazdım. Dayanamıyacağımı ve eve döneceğimi bildirdim.
Bu hayata bir dakika daha tahammül edemiyeceğimi, burada olmak yerine, hapishanede olmayı tercih ettiğimi söyledim.
Babam, mektubuma iki satırla cevap verdi.
Hâlâ kulaklarımda çınlayan bu iki satır, bütün hayatımı değiştirdi:
İki adam hapishane parmaklıklarından dışarı baktılar:
Bir tanesi çamuru gördü, öteki ise yıldızları.
Bu iki satırı tekrar tekrar okudum. Kendimden utanmıştım.
Şimdiki durumumun iyi olan taraflarını bulmağa karar verdim:
Yıldızlara bakacaktım.
Yerli halkla dostluk kurdum ve onların reaksiyonları beni şaşırttı.
Yapmış oldukları dokumalar ve çömleklere ilgi gösterdiğim zaman, turistlere satmayı reddettikleri en kıymetli eserlerini bana hediye ettiler. Kaktüslerin hayranlık verici şekillerini, Yukkave Erguvan ağaçlarını tetkik ettim.
Kır köpekleri denilen hayvanlar hakkında bilgi sahibi oldum, çöldeki güneşin batışını seyrettim ve çöl yüzeyi milyonlarca sene evvel okyanus tabanı iken orada kalmış deniz kabuklarını aradım.
Bu şaşılacak değişikliğin sonu ne oldu? Mojave Çölü değişmemişti. Yerliler de değişmemişti. Fakat ben değişmiştim. Düşünce ve tarzımı, bakış açımı değiştirmiştim.
Böyle yaparak, en sefil tecrübeyi, hayatımın en heyecanlı macerası haline getirmiştim. Keşfetmiş olduğum bu yeni dünya bana şevk ve heyecan vermişti.
O kadar heyecanlanmıştım ki , bunun hakkında bir kitap yazdım: (Bright ramparst:Parlak siperler) adı altında yayınlanan bir roman. Kendi yaptığım hapishaneden dışarı bakmış ve yıldızları bulmuştum.”
Güzel gören güzel düşünür, güzel düşünen hayattan lezzet alır.
[/size] SOHBET - AİLE SAADETİ Hikmet ehli bir zat buyuruyor ki: Şu beş şey, kişinin saadetindendir:
Eşinin anlayışlı ve itaatli olması,
Evlâdının uysal ve saygılı olması,
Arkadaşlarının temiz ve samimi olması,
Komşularının iyi olması,
Geçiminin kendi memleketinde olması. Kendi memleketi demek; doğduğu yer demek değildir. İşinin iyi olduğu, salih arkadaşlarının çok olduğu, dinini rahatça yaşayabildiği yerdir.
Şu altı haslet bulunan kadın, gerçekten iyi [saliha] vasfını kazanmıştır.
Beş vakit namaza riayetkâr olması,
Kocasına severek itaat etmesi,
Her işte Allahın rızasını gözetmesi,
İnsan çekiştirmekten ve kovuculuktan dilini tutması,
Dünya malına karşı zühd ve kanaat sahibi olması,
Musibetlere karşı sabır ve metanet göstermesi.
Böyle iyi kadın dinin direği, aile yuvasının temeli, ibâdetlere karşı da destek ve yardımcıdır. Bunun aksi olan kadın, iyi kadın olamaz, kendisi güldüğü hâlde kocasını perişan eder.
BİTKİLER ALEMİ - EN YAŞLI AĞAÇ
Güney Afrika’nın Limpopo şehrinde bir baobab ağacı o kadar büyüktür ki, yaklaşık 47 metre boyunda. Gövdesinin içi oyulmuş olan bu ağacın boşluğuna, çok rahat olmasalar bile, 54 kişi girmeyi başarabilmiş. Bu baobab ağacının 6000 yıllık olduğu hesaplanıyor. Bu ağacın daha önce de eski çağlarda ev olarak kullanıldığı düşünülüyor.
Bediüzzaman'dan VECİZE SÖZLER. (Ey Nefsim!), Hevesli akılsız çocuklar gibi, muvakkat, ehemmiyetsiz lezzetlerin peşinde koşma! Emirdağ L.1 - 199
Hakikat Damlaları
*** Her şey Allah katında ne ifade ediyorsa o kadar kıymete sahip demektir. Önemli olan Allah’ın değer vermesidir.